Xylitolul şi sănătatea sistemului respirator

Sănătatea sistemului respirator superior

XylitolXylitolul poate preveni infecţia din urechea mijlocie la copii prin oprirea creşterii bacteriilor în tubul care leagă urechea de nas. Aceasta este o veste minunată pentru părinţi deoarece jumătate dintre copii suferă de cel puţin o infecţie dureroasă a urechii în primul an de viaţa. Cercetări efectuate la Universitatea Oulu, Finlanda, asupra 159 bebeluşi prin administrarea unui sirop de xylitol de cinci ori pe zi, au arătat că îndulcitorul a redus cu 30% numărul de infecţii.

Aceste beneficii nu sunt doar pentru bebeluşi. Două studii efectuate pe mai mult de 1000 de preşcolari au arătat că mestecatul de gumă cu xylitol de cinci ori pe zi duce la reducerea numărului de bacterii şi la diminuarea cu 40% a infecţiilor urechii. Contactul cu bacteriile se face prin nas şi gură, unde acestea se ataşează de mucoase. Xylitolul utilizat în spray-uri sau în spălări nazale previne ataşarea bacteriilor pe căile respiratorii şi ajută corpul să le îndepărteze, reducând riscul apariţiei infecţiilor şi ajută la îndepărtarea poluanţilor din aer ce pot provoca astm şi alergii.

Insulina şi diabetul

XylitolDacă nu ai diabet, probabil cunoşti pe cineva care are. Diabetul de tip 2 a devenit o epidemie, în România numărul persoanelor care suferă de diabet este estimat la 1 milion. De obicei, diabetul începe cu rezistenţa la insulină, celulele neutilizând în mod corect insulina. În momentul în care creşte nevoia de insulină, pancreasul îşi pierde treptat capacitatea de a o produce.

Persoanele care suferă de diabet sunt sensibile la alimentele cu un grad ridicat al indicelui glicemic. Indicele glicemic arată cât de repede un aliment creşte nivelul de zahăr din sânge. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât mai rapidă este creşterea nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, zahărul alb are un indice glicemic 85, zahărul brun are un indice glicemic 70, mierea are un indice glicemic 60. Pe de altă parte, xylitolul are un indice glicemic 7, extrem de scăzut.

Multe studii clinice au arătat că din moment ce consumul de xylitol nu ridică nivelul de zahăr din sânge, acesta este un îndulcitor excelent pentru diabeticii care doresc o alternativă gustoasă şi convenabilă în alimentaţie, fără să îşi pună în pericol sănătatea.

This entry was posted in Sanatate, Xylitol and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>