Ce este xylitolul?
Vorbim despre nasul curat, gura sanatoasa si alternative la zahar. V-ati intrebat vreodata
"ce este mai exact xylitolul?"
Sa aruncam o lumina asupra acestui ingredient incredibil pentru dumneavoastra. Mai jos, am inclus o privire detaliata asupra xylitolului. Pentru informatii mai multe si mai detaliate, nu ezitati sa consultati articolele despre xylitol.
Ce este xylitolul?
Multi oameni intreaba: "Ce este xylitolul?" Putem spune pur si simplu, xylitolul este un indulcitor natural cu multe beneficii pentru sanatate. Xylitolul este un alcool de zahar care are o structura cristalina, granulara, cu o putere de indulcire comparabila cu a zaharului. Se gaseste in mod natural in multe fructe si legume, este produs si de corpul uman. Cuvantul xylitol provine de la radacinile grecesti ”xylo -” care inseamna "lemn" si "-itol" care semnifica “alcooli de zahar”.
Din ce se produce xylitolul?
Xylitolul provine in general din porumb sau din copacii de mesteacan. Multi oameni prefera xylitolul din porumb deoarece este mai sustenabil in ceea ce priveste spatiul necesar pentru a creste si timpul pana la recoltare. Acest lucru face ca porumbul sa fie mai eficient din punct de vedere al costurilor si sa fie de asemenea, prietenos cu mediul. Nu este necesara exploatarea copacilor de mesteacan (sursa nesustenabila), deoarece porumbul este deja cultivat pentru hrana, iar ceea ce a fost considerat odata deseu - stiuletele de porumb, acum a devenit util ca materie prima.
Care este istoria xylitolului?
In jurul anului 1890, Fisher si Stahe din Germania si Betrand din Franta au izolat zaharul cu 5 atomi de carbon, xylitolul. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, tarile scandinave s-au confruntat cu penuria de zahar, ceea ce a condus la prima utilizare pe scara larga a xylitolului. Dupa razboi, profesionistii stomatologi din aceasta arie geografica au inceput sa observe imbunatatirea sanatatii orale a pacientilor. Oamenii de stiinta din anii 1960 au legat aceasta imbunatatire cu utilizarea de xylitol iar profesionistii din domeniul sanatatii au inceput sa se intrebe "care este efectul xylitolului asupra corpului uman"? In urmatorii 30 de ani acest indulcitor natural a continuat sa castige popularitate in intreaga lume. In anii 1990, oamenii de stiinta au inceput sa observe si efectul xylitolului asupra sanatatii cailor respiratorii superioare. Acum, beneficiile profunde ale xylitolului sunt sustinute de mii de studii clinice efectuate in intreaga lume.
Care sunt beneficiile xylitolului?
Xylitolul a fost initial utilizat ca alternativa naturala la zahar cu acelasi raport de indulcire 1: 1. Practic, acesta nu are nici un efect asupra nivelului de zahar din sange deci nici asupra insulinei. De asemenea, are cu 40% mai putine calorii decat zaharul. Xylitolul umezeste si calmeaza pielea atragand apa la suprafata pielii. Unul dintre cele mai mari beneficii ale xylitolului rezulta din modul cum acesta interactioneaza cu bacteriile. Interactiunea se realizeaza pe doua fronturi. In primul rand, xylitolul nu fermenteaza, ceea ce inseamna ca bacteriile nu il pot folosi in procesele metabolice. Drept consecinta, bacteriile nu reusesc sa prospere si nici sa produca produsii lor secundari, acizii daunatori. In al doilea rand, xylitolul are o calitate anti-aderenta. Aceasta caracteristica unica blocheaza bacteriile sa adere la tesuturile celulare. Deoarece bacteriile trebuie sa adere la tesut pentru a prolifera, xylitolul este capabil se le reduca efectele fara a fi necesara folosirea substantelor chimice daunatoare sau a medicamentelor.
Pentru ce se utilizeaza xylitolul?
Datorita acestor beneficii unice, xylitolul poate fi utilizat in diferite moduri. Oamenii care lupta impotriva diabetului folosesc xylitolul ca indulcitor fara zahar. Deoarece hidrateaza si calmeaza, este folosit pentru a ajuta la decongestia nazala si a sinusurilor. Procesul de hidratare, tragerea apei la suprafata celulara ajuta si la scaparea corpului de alergeni si de alti poluanti frecvent inhalati. Acest lucru are ca rezultat scaderea simptomelor cauzate de alergeni sau de poluanti. In mod similar, atunci cand xylitolul este utilizat intr-un spray nazal salin, acesta poate functiona impotriva bacteriilor pe care le inspirati, rezultand un sistem al cailor respiratorii superioare mai curat si mai sanatos. Cea mai bine documentata si exploatata utilizare a xylitolului este in sanatatea orala. Datorita capacitatii xylitolului de a inhiba aderarea bacteriilor la tesuturi, acesta ajuta in sanatatea orala si in initierea procesului de remineralizare a dintilor.
Care este recomandarea de utilizare pentru xylitol?
Pentru a obtine beneficii in sanatatea dentara, profesionistii sugereaza ca pe parcursul zilei sa aveti cel putin cinci expuneri la xylitol - periajul de dimineata si de seara, de asemenea dupa fiecare masa ori gustare. Profesionistii spun ca 6-10 grame reprezinta o cantitate buna atunci cand este administrata in fiecare zi. De asemenea, curatarea pasajelor nazale este la fel de importanta ca si spalarea mainilor. Ar trebui sa va curatati periodic nasul, pe parcursul zilei. Un memento bun este sa va curatati nasul folosind un spray nazal sau un irigator nazal cu xylitol tip “neti pot”, de fiecare data cand va spalati mainile.
In ce produse este folosit xylitolul?
Exista multe produse pe baza de xylitol. In primul rand, puteti cumpara xylitol avand puritatea farmaceutica pentru a-l utiliza ca indulcitor fara zahar. Pentru sanatatea orala exista o gama de produse foarte dezvoltata, care contine orice produs util in asigurarea unei bune igiene orale: de la guma de mestecat, pasta de dinti, apa si spray de gura, pana la mintsuri si ata dentara - toate continand xylitol. O alta utilizare mai putin cunoscuta a xylitolului este in produsele de ingrijire a sinusurilor. Spray-ul nazal Xlear cu sare si xylitol este o solutie patentata la nivel mondial si este singurul spray nazal disponibil care sa contina xylitol.
Care sunt efectele secundare ale xylitolului?
In funcție de sistemul digestiv al fiecaruia, consumul de xylitol poate avea un efect laxativ. Acest efect se bazeaza exclusiv pe corpul diferit al unei persoane si pe cat de mult xylitol poate acesta procesa. Cu toate acestea, este bine sa stiti ca organismele noastre produc in mod natural xylitol. Cu un metabolism normal, va produce pana la cincisprezece grame de xylitol in fiecare zi. Acest lucru indică faptul ca, in general organismul stie ce sa faca cu xylitolul.
Xylitolul si cainii
Beneficiile xylitolului pentru oameni sunt profunde, dar xylitolul nu este sigur pentru animalele de companie - in special pentru caini. Ca si alte alimente destinate consumului uman cum ar fi ciocolata, nu lasati niciodata cainele si alte animale de companie sa manance orice aliment care contine xylitol. Noi iubim cainii la fel de mult ca si tine. Asadar, va rugam sa tineti xylitolul departe de animalele de companie!